Atletiek Vereniging A.V. Oss '78
Login

Evenementen

 

 

Clubkalender

« Juli 2019 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

  

 

U zocht?

U bent hier: Home › Jeugd › Alle informatie over de jeugd › Algemeen

Algemene informatie jeugdatletiek

Bij A.V. Oss’78 kan iedereen trainingen volgen, aangepast aan zijn en/of haar niveau. Bij de jeugd traint iedereen met zijn eigen leeftijdgenoten, met jongens en meisjes. Daardoor kunnen wij gericht atletiektraining geven op de diverse onderdelen en kunnen de atleten zich aan elkaar optrekken. Ook uit sociaal-emotioneel oogpunt is het goed dat trainingen met leeftijdsgenoten onder elkaar plaatsvinden.

De atletieksport kent diverse onderdelen, zoals sprinten, hoogspringen, verspringen, speerwerpen, hordenlopen en kogelstoten. Daarnaast wordt er op uithoudingsvermogen getraind om bijvoorbeeld een 600, 800 of 1000 meter te kunnen lopen.

Binnen de jeugdatletiek maken we onderscheid tussen pupillen en junioren. Door de Atletiekunie wordt ieder jaar de leeftijdsindeling bijgewerkt. Belangrijk is te weten dat de nieuwe leeftijdsindeling van kracht gaat op 1 november.

Pupillen
De pupillen zijn de jongens en meisjes van 6 tot en met 10 jaar. Zij trainen vaak door middel van spelvormen. Wij hechten hieraan een groot belang, omdat kinderen in deze leeftijdsfase veel en vooral veelzijdig moeten bewegen. Bekend is dat zij hiermee hun grove en fijne motoriek sneller ontwikkelen. Kinderen kunnen in stadium ook beter worden gecorrigeerd (hebben nog weinig aangeleerd) en leggen daarmee een basis die zij later goed kunnen gebruiken om mooie prestaties neer te zetten. Met goede prestaties, en het verbeteren daarvan, hebben de kinderen vaak ook meer plezier in de mooie atletieksport.

Junioren
Aan het einde van de basisschool krijgen de pupillen de status van junior. Er vinden dan veel veranderingen plaats. School wordt moeilijker, de keuze voor een middelbare school, de pubertijd en groeispurten maken dat de junioren zich meer richten op techniek en minder op spelvorm. Naarmate de junioren vorderen wordt er meer aandacht geschonken aan details. Hierdoor kunnen ze enerzijds een betere prestatie neerzetten en anderzijds wordt daarmee het risico op het krijgen van blessures beperkt.

Zowel de pupillen als de junioren worden gemotiveerd om mee te doen aan wedstrijden. Bij wedstrijden is er over het algemeen sprake van spanning. De trainers proberen de kinderen zo te begeleiden dat ze op een positieve manier gebruik maken van die spanning. Alleen zo kom je tot betere prestaties.

Bij A.V. Oss’78 vinden we het heel fijn dat we een grote groep pupillen en junioren hebben. Wat wij nog belangrijker vinden is dat de kinderen op school goed presteren. Zit je op school lekker in je vel, dan geldt dat ook voor je prestaties. De meeste trainers bij A.V. Oss’78 hebben zelf ook kinderen en kunnen aan de hand van de lichaamstaal vaak wel aflezen of er iets speelt. De trainers staan er niet alleen om je de atletieksport bij te brengen, maar je ook op andere vlakken te stimuleren.

Daarnaast biedt A.V. Oss’78 aan jeugdigen met een beperking de mogelijkheid om mee te trainen. Wij laten deze kinderen meetrainen met de reguliere groepen, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de aanwezige beperkingen. Deze trainingen vinden plaats in overleg/samenspraak met de ouders en/of begeleiders.

Wij bedanken onze sponsoren

 

 


Ogenblik a.u.b. ...